• Het algemene sentiment op de beurs is nog altijd zwak, waarbij dit jaar groeiaandelen de grootste klappen hebben gekregen.
  • Toch zijn er ook bij een dalende markt altijd wel plekken waar je kunt schuilen.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de stand van zaken rond aandelentips die eerder dit jaar zijn gegeven en gaan in op het belang van een dynamisch handelsplan bij actief beleggen.
  • Lees ook: Pas op bij tijdelijke oplevingen op de beurs: SOS blijft van kracht

ANALYSE – Het blijft vooralsnog kommer en kwel op de aandelenmarkten. Verkrappende monetaire maatregelen van centrale banken in Europa en de VS, de hoge inflatie, problemen in de verschillende toeleveringsketens, de gevolgen van dit alles voor bedrijven, en geopolitieke spanningen zorgen bij elkaar voor veel onzekerheden.

Met name de snel oplopende rentes hebben voor flinke schade gezorgd op de beurs en dat zien we ook duidelijk terug in de prestaties van vele groeiaandelen.

In de onderstaande grafiek zie je de ontwikkelingen van de Amerikaanse waarde-aandelen (rode lijn) versus de groeiaandelen (groene lijn) sinds het begin van de coronapandemie.

Wat opvalt is dat tijdens de coronacrisis er tegelijk met de komst van enorme fiscale en monetaire steunpakketten massaal groeiaandelen werden gekocht. Niet heel gek, aangezien deze aandelen over het algemeen het beste gedijen in een klimaat van lage rentes.

Bovendien waren veel groeiaandelen gedurende de pandemie speelbal van het zogenoemde 'Reddit-leger' van particuliere beleggers die gezamenlijk via sociale media de koersen van bepaalde aandelen opdreven.

Echter, sinds de draai in het monetaire beleid van Amerikaanse centrale bank eind 2021 is het spel helemaal veranderd. Afgelopen januari hebben we dat diverse keren aangekaart en is sindsdien de enorme “outperformance” van de groeiaandelen bijna tenietgedaan.

Vooralsnog lijkt deze trend aan te houden, nu in de huidige onzekere tijden de vraag naar kwaliteit en enige vorm van zekerheid de boventoon voert.

Welke aandelen houden stand?

In deze bijdrage bieden we een update van tips die we eerder dit jaar hebben gegeven. Onze methodiek om alleen in de winnende sectoren de kansen te zoeken heeft zich wederom bewezen. Daarnaast heeft de strategie om lopende posities te bewaken met (winst)stops zich behoorlijk uitbetaald.

Laten we beginnen met de winststops, dus koersniveaus waarop je eerder behaalde winsten verzilvert. Veel groeiaandelen die we vorig jaar hebben getipt, zijn gedurende de draai in het beurssentiment rond de jaarwisseling door de niveaus van de winststops gezakt. Denk hierbij aan aandelen zoals Apple, Tesla, Alphabet, Cisco en Daimler. Die winsten zijn veiliggesteld en flinke koersklappen zijn hiermee voorkomen om het zomaar eens te zeggen.

Een dynamisch handelsplan is dus essentieel bij actief beleggen.

Dit jaar hebben wij onze tips aangepast aan het veranderende beursklimaat. In eerste instantie waren het er relatief weinig in vergelijking met het jaar ervoor. Verder waren het voornamelijk waarde-aandelen die we hebben getipt, aangezien deze aandelen zich in de winnende sectoren bevinden.

De onderstaande grafiek weerspiegelt de brede Eurostoxx-index (zwarte lijn) en de bijbehorende subsectoren.

De dikke bovenste lijnen geven de relatieve prestaties weer van respectievelijk energie, telecom, basismetalen, nutsbedrijven en verzekeraars. In deze sectoren zochten we dit jaar in Europa de kansen.

Energie sterkste sector met Shell en Exxon

Niet alles ging goed en we moesten de tip op Engie in de sector nutsbedrijven vrij snel met een verlies sluiten, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne eind februari. Dit had te maken met het belang van dit bedrijf in het afgeblazen Nordstrom-2 project. Maar ja, dat hoort erbij en zoals gezegd helpen 'stops' dan om grote verliezen te voorkomen.

Begin februari gaven we aan de eerdere tips in de sector energie op Shell en ExxonMobil aan te houden en winststops te hanteren. Dat pakt prima uit dit jaar, aangezien deze sector de best presterende sector (bovenste rode lijn in de sectorgrafiek) is met stevige absolute rendementen.

Er is vooralsnog geen reden om hier winst te nemen en we blijven de trend volgen. Voor de liefhebbers hieronder een lange termijn maandgrafiek van Shell.

Dit om aan te geven dat we inmiddels de belangrijke weerstandszone rond de 30 euro naderen voor Shell. Mochten de energieprijzen doorknallen, dan is wellicht de oude koerstop rond de 36 euro een mogelijk doel. Indien de 30 euro toch een brug te ver blijkt te zijn, kan je altijd (tijdelijk) winst nemen. 

Ook gaven wij eind maart en begin april tips in de sectoren verzekeraars en telecom voor respectievelijk Aegon en KPN. Sindsdien zijn beide met meer dan 10 procent gestegen. Verder weinig aan doen zolang ze stijgen, is daarbij het idee nu.

Ten slotte de laatste tip in de sector basismaterialen in de tweede helft van april op staalproducent ArcelorMittal. Deze kwam niet lekker uit de startblokken en heeft het niveau van de stop nog net aan overleefd.  Op het moment van schrijven noteert dit aandeel rondom dezelfde koers als het tipmoment.

Bovenstaande daggrafiek van Arcelor geeft aan dat het wel belangrijk is dat niet alleen de opgaande trendlijn (stopniveau) stand houdt, maar ook dat de belangrijke weerstandszone tussen de 31 euro tot 33 euro voor Arcelor wordt uitgenomen. Gelet op de verwachte heropening van China en de druk die dat zal geven op de vraag naar basismetalen, ligt dat vooralsnog in de lijn der verwachting.

Winnaars selecteren, maar ook: grote verliezen vermijden

Er zijn dus altijd wel plekken om te schuilen, ook als het algemene beurssentiment zwak is. En af en toe is een ruimere liquiditeitspositie helemaal niet gek.

Het belangrijkste om mee te geven is dat actief beleggen in (relatief gezien) winnende regio’s, winnende sectoren en vervolgens winnende aandelen werkt, ongeacht de marktsituatie.

Natuurlijk is het evident dat je kijkt naar de kansen op koersstijgingen in absolute zin op het niveau van individuele aandelen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: grote verliezen worden door het bredere selectieproces en het hanteren van winststops voorkomen, zodat winsten grotendeels behouden blijven.

Komend weekend gaan we weer in op de algemene marktsituatie, waarbij de vraagt blijft: komt er een herstel of gaan we op korte termijn nog een etage lager?

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.